waarde euro

  • Simone

    Sommige rekenen nog steeds dat 1 euro 2,20 gulden waard is. Maar dat kan na al die jaren niet zijn. Wat zou nu de koers zijn, als de gulden (theoretisch) nog bestaat?

  • tallie

    Zal altijd hetzelfde blijven, de koers verhouding ligt al vast sinds 1993.

    Het is het zelfde als het hypotheek rente percentage gedurende de looptijd, hoewel de munt minder waard wordt blijft het bedrag van de aflossing gelijk

    Wat jij bedoeld is de inflatie, die bedraagt ongeveer 2% per jaar.

    hatolex

  • tallie

    Dat omrekenen heeft dus niet zoveel nut meer, je kunt namelijk niet weten wat de inflatie zou zijn geweest als de gulden nog had bestaan.

    Je zou kunnen zeggen dat de euro al sinds 1979 bestaat, als reken eenheid, te weten de ECU (european currency unit), met de invoering hiervan werden de koersschommelingen tussen de huidige EURO landen voorkomen, wat voor de handel tussen die landen veel makkelijker was. Toen was de koers vastgesteld op ongeveer FL 1,17, en die koers was gebaseerd op de verhouding mer de duitse mark, als onze grootste handelspartner.

    Hij is ooit ingevoerd om de invoerrechten en landbouwsubsidie's te kunnen berekenen die waten verschuldigd aan brussel

    hatolex

  • Simone

    Dat is nou ook juist het probleem. Ik hoor steeds mensen die zeggen,

    dit of dat kost 10 euro, dus 22 gulden

    Dus de prijs van nu wordt vergeleken met iets van toen, en dat is geen eerlijk vergelijk. Juist door de inflatie etc.

    Dus wil ik graag zeggen, “maar dat is oneerlijk vergelijken, het zou nu zoiets zijn al 15 euro”. (of 33, als dat beter vergeleken is). Want alles wordt door dat terugrekenen duurder ervaren, maar is dat dan ook echt zo. Brood lijkt ook duurder, maar misschien kan ik met een inkomen dat steeds voor infaltie gecorrigeerd is net zo veel brood kopen al toen, dan is het dus eigenlijk helemaal niet duurder geworden.

    Natuurlijk blijft dis altijd een theoretische vraag, omdat je de inflatie van de gulden niet kent, het is een filosofische vraag. Om de prijzen van nu in te schatten tegen de toenmalige gulden, om te zoen of het echt zoveel duurder is geworden, wat zou je dan als omrekenkoers moeten nemen.

  • gerda

    sinds dat de euro er is is alles 2x zo duur, ga eens boodschappen doen, het geld is zo op, echt geen verbetering.

  • tallie

    Er is geen enkel bewijs voor deze stelling, wat jij doet is de prijzen van 2000 vergelijken met die van 2007, uiteraard is alles in die tijd duurder geworden alsgevolg van de inflatie en de gestegen grondstof prijzen. Je inkomen is per slot van rekening ook gestegen.

    En dat alles staat los van de invoering van de euro, alleen is het wel zo dat individuele ondernemers (horeca b.v.) er misbruik van hebben gemaakt.

    Als je de prijzen van 1990 vergelijkt met die van 1999 zul je schrikken van de stijging, en toen was er geen sprake van de invoering van de euro.

    hatolex

  • Peerke

    Het blijft altijd 2,20, want de gulden was aan dezelfde inflatie onderhevig geweest als de gulden. Van bijvoorbeeld 1997 tot 2002 ben je gewend eraan geraakt, dat er geldontwaarding was en vond je 2 gulden 50 duur voor een glas bier en in 2002 niet meer. Bij de invoering van de euro vond je 3 gulden 30 veel voor een glas bier, nu ben je er langzaam aan gewend geraakt. Omdat je al die jaren omgerekend hebt, is het wel een betrouwbare methode, in ieder geval een budgettair verantwoorde.

  • Peerke

    Goed, er zou een andere inflatie zijn geweest, maar dat staat los van het wel dan niet mogen omrekenen. Een rood kabinet in 1994 in plaats van een paars kabinet had waarschijnlijk ook een andere inflatie opgeleverd. Je vergelijkt ook niet met wat je 10 jaar geleden voor je 10 euro kon kopen, maar met een halfjaar, een jaar of twee jaar geleden. De euro kent een bepaalde inflatie en die verandert niet met het omrekenen.

  • Peerke

    Toen een consumptie twee gulden kostte vond ik dat ook duur en rekende ik ook met de prijzen van 1980. En omdat je iedere dag wel omrekent, pas je je wenselijke prijs echt wel aan. Het omrekenen is nodig, omdat we verder dan terug tot 2002 willen vergelijken en omdat de euro te hoog gewaardeerd is. En ons inkomen is ook nog eens nauwelijks voor de inflatie gecorrigeerd.

  • Peerke

    Misschien maakt het consequent omrekenen wel een einde aan het zogenaamde “natuurverschijnsel” inflatie. Inflatie wordt gebracht als iets onvermijdelijks, maar het is gewoon hebzucht. We beantwoorden die hebzucht met behoudzucht.